dwarsfluit

Populair bij de muziekschool: dwarsfluitles en blokfluitles

De naam zegt het eigenlijk al, de dwarsfluit is een fluit die dwars op de mond wordt geplaatst tijdens de bespeling. De luchtstroom uit de mond staat haaks op de boring van het instrument. Er kan al heel jong worden begonnen met dwarsfluit, want er zijn speciale kinderfluiten. De fluit is een instrument dat bij vele soorten muziek past, van volksmuziek tot jazz en van klassiek tot populair, de stijlen die tijdens de lessen aan bod komen is afhankelijk van de wensen van de leerling. In het symfonieorkest van de muziekschool spelen ook enkele fluitisten mee. Tegenwoordig worden kan men al vanaf jonge leeftijd beginnen met dwarsfluitlessen en spelen omdat er fluiten gemaakt worden met gebogen kopstukken waardoor de lengte van het instrument verkort wordt. Voor meer informatie kunt u terecht bij onze docenten of bij een van de leveranciers.

Geschiedenis
Er zijn weinig fluiten uit de tijd voor onze jaartelling bewaard gebleven, daardoor is het moeilijk te achterhalen hoe oud de fluit precies is, wel kunnen we stellen dat het een van de oudste instrumenten is. Algemeen wordt aangenomen dat de fluit van voor de tweede ijstijd stamt en haar plaats van oorsprong Centraal-Azië is. Uit de renaissancetijd, de 16e eeuw, vinden we voor het eerst beschrijvingen van de fluiten in literaire bronnen. Dit is tevens de bloeitijd van de blaasinstrumenten. Vanaf deze tijd maakt de fluit een enorme ontwikkeling door, deze ontwikkeling duurt tot 1960. In de jaren ’60 maakt Albert Cooper een vernieuwd ontwerp dat als uitgangspunt dient voor moderne bouwers.

Blokfluit

De blokfluit is een houten blaasinstrument dat zijn naam dankt aan het feit dat je de lucht over een (ingebouwd) blok in het instrument blaast. De blokfluitfamilie bestaat uit de sopraan-, alt-, tenor-, en de basblokfluit. De tonen kun je aangeven door middel van je vingers op gaatjes in de fluit. Vaak wordt de blokfluit gezien als beginners instrument, maar dat is een misverstand. Er is veel oude én moderne muziek voor blokfluitles geschreven. Het instrument klinkt bijvoorbeeld prachtig in een ensemble of een blokfluitgroep, maar het leent zich ook uitstekend voor solistisch spel en samenspel met gitaar, piano of harp. Er zijn vele soorten en maten blokfluiten te koop. De aanschafprijs van een blokfluit is zeer variabel, u kunt al vanaf € 30 een goede blokfluit kopen. Voor meer informatie over de aanschaf kunt u terecht bij de docent of bij een van onze leveranciers.

Geschiedenis
Blokfluiten komen voor op talloze afbeeldingen uit het verleden. De eerste afbeelding van de blokfluit stamt uit de 13e eeuw. De vingerzetting van deze blokfluiten was gebaseerd op zes vingergaten. Tot het begin van de 17e eeuw bestond een blokfluit uit één enkel stuk hout. Vanaf 1500 werd de blokfluit pas echt populair, dit hing samen met de verspreiding van muziek in de gedrukte vorm. Rond 1670 kwam er een nieuw type blokfluit op de markt, deze bestond niet meer uit één deel, maar uit drie, hiermee veranderde de klank van de blokfluit ook. De fluit kreeg een warmere klank en meer expressiemogelijkheden.

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *